Bakken met Beauties: broodpudding

Hoi dames, welkom bij Bakken met Beauties! Het herfstweer nodigt echt uit om gezellig in de keuken aan de slag te gaan met potten en pannen. Vandaag toon ik jullie hoe ik mijn broodpudding maak, stap per stap. Dit is trouwens een leuk gerechtje om met de kinderen te maken. Bak je mee?

Eerst even de ingrediënten op een rijtje zetten. Altijd handig als je alles op voorhand op je werkblad zet en alles afgewogen hebt. Bespaart tijd en zorgt voor structuur.

-500gr oud brood
-75cl lauwe melk
-300gr suiker
-1zakje vanillesuiker
-4 eieren

Deze ingrediënten zorgen voor een broodpudding die zeker voldoende is voor acht personen. De meeste ingrediëntenlijsten zijn opgesteld voor 4 personen, deze dus niet. Als je deze broodpudding wil maken voor 4 personen, gewoon alles delen door 2.

We brengen de melk aan de kook. Als de melk het kookpunt bereikt heeft voegen we er de suiker aan toe. Witte suiker, bruine suiker, allebei…maakt niet uit. Kies maar waar je zin in hebt. Ik koos voor een mix van bloemsuiker en cassonade (lichtbruine suiker).

Terwijl de melk aan het afkoelen is, kan je de boterhammen versnipperen. Dit is dus het deel waar kindjes graag aan helpen. Ook hier mag je weer kiezen welk soort brood je gebruikt. Ik koos voor wit brood en meergranenbrood.

Ziezo, alle broodstukjes in een grote slakom. Daarna voeg je er de lauwe/koude melk aan toe. Voeg ook de geklopte eitjes toe. Afhankelijk van je graad van smetvrees kan dit mengsel kneden met de handen of prakken met een vork 😉

Nu ziet het er al helemaal anders uit he? Ik heb er rozijnen bij gedaan maar je kan er ook nog andere dingen bij doen zoals blokjes appel, een scheutje rum…er zijn veel variaties.

Tijd om het mengsel in de vuurvaste schaal te ‘gieten’. Belangrijk: de vorm inboteren. Anders zal je broodpudding na het bakken in de vorm blijven plakken.

I know, nu ziet het er uit alsof het al eens opgegeten is. Eenmaal uit de oven zal het water je in de mond lopen. De oven voorverwarmen op 200°. Daarna 45-50 minuten op 200° laten bakken. Altijd eens de priktest doen!

Dit is het eindresultaat:

Ziet hij er niet heerlijk uit? Mooi goudbruin aan de bovenkant en de zijkanten en vanbinnen mooi smeuïg. Ik ben zeer tevreden over het eindresultaat. Vooral omdat dit de eerste keer was. Het is dus makkelijk om te maken. De smaak was ook meer dan oké volgens de proevers.

Written by Eva

12 thoughts on “Bakken met Beauties: broodpudding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s